Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Πρόταση για την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Πρόταση για την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου

Μετά από σχετική εισήγηση του μέλους του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Χολαργού, Μανώλη Χάλκου, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε η κατάθεση πρότασης προς τον δήμαρχο Χολαργού, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χολαργού, για την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην πόλη μας.
Εν έτη 2008, όταν αρκετοί -ακόμα και μικρότεροι πληθυσμιακά- δήμοι τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία διαθέτουν το δικό τους ανοιχτό θέατρο, πραγματοποιώντας κάθε καλοκαίρι το καθιερωμένο εντόπιο φεστιβάλ τους, ο δικός μας δήμος μένει χωρίς λόγο θεατής.
Ένα ανοιχτό θέατρο μπορεί να προσφέρει μόνο οφέλη στον τόπο που βρίσκεται. Με την πραγματοποίηση διαφόρων πολιτιστικών-φεστιβαλικών εκδηλώσεων (συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων κ.λπ.), ο εκάστοτε διοργανωτής δήμος γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων θεατών, δημιουργώντας παράλληλα μια μεγάλη πηγή εσόδων.
Ανάλογα παραδείγματα συναντάμε στους γειτονικούς δήμους Παπάγου και Βύρωνα. Τόσο ο πρώτος, με το ανοιχτό κηποθέατρο των 900 θέσεων στο Μεγάλο Πάρκο όσο και ο δεύτερος, με των 1.500 θέσεων θέατρο βράχων, «Μελίνα Μερκούρη», κάθε καλοκαίρι έχουν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, όχι μόνο στους δημότες τους, αλλά και σε ετεροδημότες, που σπεύδουν από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους θεατρική παράσταση ή να απολαύσουν τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη. Επιπλέον, με την πραγμάτωση ενός τέτοιου εγχειρήματος, θα βρουν στέγη οι γυμναστικές επιδείξεις των δημοτικών σχολείων της πόλης μας, που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται κάθε χρόνο στο ανοιχτό θέατρο του δήμου Παπάγου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, δύο είναι οι ιδανικές τοποθεσίες που θα μπορούσαν άνετα να φιλοξενήσουν ένα ανοιχτό θέατρο στον δήμο Χολαργού. Πρόκειται για τον ελεύθερο χώρο του Νταμαριού, πάνω από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και ακριβώς δίπλα από τα γήπεδα 5Χ5 και για τον περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησίου της Αγίας Ελεούσας, στους πρόποδες του Κορακοβουνίου.
Βέβαια και οι δύο αυτοί χώροι έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Ο μεν πρώτος προορίζεται για ενδεχόμενη ανέγερση κλειστού κολυμβητηρίου, ο δε δεύτερος βρίσκεται εντός της προστατευμένης ζώνης του Υμηττού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παράμετροι που καθιστούν την δημιουργία ενός ανοιχτού θεάτρου ως πιο βατή και συμφέρουσα λύση. Άλλωστε, ένα εγχείρημα όπως η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου είναι άκρως οικονομικά επιβαρημένο αλλά και χρονοβόρο, πόσο μάλλον σε ένα έδαφος που πιθανόν και να μην είναι το κατάλληλο για ανέγερση οικοδομήματος με υπόγεια θεμέλια. Από την άλλη, μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην προαναφερθείσα περιοχή του Υμηττού, οι συνέπειες από την ενδεχόμενη δημιουργία στο χώρο ενός ανοιχτού θεάτρου, θα ήταν μόνο θετικές.
Με δεδομένη την εύκολη ανέγερσή του (πρόκειται άλλωστε για κατασκευή χωρίς τσιμεντοποιήσεις και υπόγεια θεμέλια), θα μπορούσε εύκολα να στηθεί, τόσο στην περιοχή του Νταμαριού όσο και σε εκείνη της Αγίας Ελεούσας. Στην πρώτη περίπτωση, οι ομοιότητες με εκείνη του θεάτρου βράχων του δήμου Βύρωνα, θα ήταν μεγάλες. Ένα ανοιχτό θέατρο στο Νταμάρι της περιοχής, δίπλα στο αθλητικό κέντρο, σχετικά μακριά από κατοικίες, με την ακριβώς ίδια δυνατότητα πρόσβασης. Στη δεύτερη περίπτωση, από τη στιγμή που μιλάμε για σχεδόν ανύπαρκτη τσιμεντοποίηση του χώρου και σε συνδυασμό, τόσο με την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε τον Υμηττό όσο και με τη δεδομένη άπλα του χώρου, γύρω από το εν λόγω παρεκκλήσιο, οι δυνατότητες ανάπλασης της περιοχής, με κέντρο το ανοιχτό θέατρο, θα ήταν μεγάλες.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό που πρώτα επιθυμούμε είναι η άμεση αναδάσωση ολόκληρου του καμένου κομματιού του Υμηττού μας, προτού καταφέρουν να εισχωρήσουν στον χώρο διάφοροι επιτήδειοι οικοπεδοφάγοι και ηθικοί αυτουργοί της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς. Παρ’ όλα αυτά, στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η λύση του Νταμαριού, αυτή της Αγίας Ελεούσας θα μπορούσε να δρομολογηθεί. Ίσα-ίσα, που με βάση το φιλικό προς το περιβάλλον ανοιχτό θέατρο (όπως αυτό του δήμου Παπάγου), η αναμενόμενη ολική αναδάσωση θα είχε την ευκαιρία να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα, μετατρέποντας το καμένο κομμάτι, σε ένα καλαίσθητο, οργανωμένο άλσος.
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα έργο που θα κάνει πάταγο στον δήμο Χολαργού, ενώ θα αποτελεί και την μεγαλύτερη επιτυχία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του δήμου, με το οποίο και θα σχετίζεται άμεσα. Από την μεριά μας, επιθυμούμε να εισακουστεί, να εξεταστεί προσεκτικά και γιατί όχι να ψηφιστεί το αίτημά μας, τόσο από την παράταξη της πλειοψηφίας όσο και από εκείνες της μειοψηφίας, τις οποίες επίσης επιθυμούμε να έχουμε διαρκώς στο πλευρό μας.
Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε πως σίγουρα υπάρχουν και πιο σοβαρά θέματα που καλείται να επιλύσει ο κάθε δήμος, όπως το οικονομικό, το κυκλοφοριακό κ.α., ωστόσο και τα θέματα που αφορούν τη νεολαία αξίζουν της δέουσας προσοχής, από τη στιγμή που προτάσεις όπως η συγκεκριμένη, μπορούν να αποφέρουν άμεση οικονομική απόσβεση, τόσο στο εν λόγω έργο όσο και σε διάφορες μαύρες τρύπες του δήμου.
Την παρούσα επιστολή υπογράφουν τα εκλεγμένα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Χολαργού:
Κοντός Χριστόδουλος (πρόεδρος – δικηγόρος – απόφοιτος Νομικής Σχολής)
Σαμπάνης Κωνσταντίνος (αναπληρωτής πρόεδρος – μαθητής Γ’ Λυκείου – πρόεδρος 15μελούς 1ου Λυκείου Χολαργού)
Γκόντα Αικατερίνη (γραμματέας – μαθήτρια Β’ Λυκείου 1ου Λυκείου Χολαργού)
Βραχιολίδης Απόστολος (ταμίας – μαθητής Β’ Λυκείου 3ου Λυκείου Χολαργού)
Γαδ Νικόλαος (μέλος – γυμναστής – απόφοιτος ΤΕΦΑΑ)
Χάλκος Εμμανουήλ (μέλος – δημοσιογράφος – τελειόφοιτος Θεολογικής Σχολής)
Αζοράκος Γεώργιος (μέλος – φοιτητής Έργων και Υποδομών)

3 σχόλια:

Theios είπε...

Συγχαρητήρια για την πρότασή σας για τη δημιουργία ενός χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων που πράγματι λείπει από το Δήμο μας. Εύχομαι να προκύψουν και άλλες ιδέες όπως η συγκεκριμένη και ελπίζω το Δημοτικό Συμβούλιο να τους δώσει τη δέουσα προσοχή.

Ανώνυμος είπε...

Πρόσφατα διάβασα την πρότασή σας για ανέγερση ανοιχτού θεάτρου. Επειδή η πρόταση σας συζητιέται κατά καιρούς έκρινα σκόπιμο να εκφράσω την άποψη μου έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών περίπου.

Αν και γενικά θα συμφωνήσω για την ανάγκη ανέγερσης ανοιχτού θεάτρου στον Χολαργό για όλους τους λόγους που αναφέρατε θα διαφωνήσω με την επιλογή της Αγ. Ελεούσας

Παραθέσατε δύο παραδείγματα από τους γειτονικούς δήμους του Παπάγου και του Βύρωνα, ο πρώτος, με το ανοιχτό κηποθέατρο των 900 θέσεων και ο δεύτερος, με των 1.500θέσεων θέατρο βράχων, «Μελίνα Μερκούρη».

Ας υποθέσουμε ότι προχωρούμε στην ανέγερση ενός παρόμοιου ανοιχτού θεάτρου στην περιοχή της Αγ. Ελεούσας. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την δημιουργία parking για αντίστοιχο αριθμό αυτοκίνητων, κυλικείου, τουαλετών, δρόμων πρόσβασης και άλλων βοηθητικών εγκαταστάσεων.

Στην ίδια περιοχή πρέπει να λάβετε υπ΄ όψιν σας ότι η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη καταπατήσει και τσιμεντοποιήσει έκταση πάνω από 10 στρέμματα και η εκκλησία όπως και πολλοί γνωστοί και άγνωστοι ιδιώτες διεκδικούν μεγάλη έκταση.

Φοβάμαι ότι αν η πρότασή σας υλοποιηθεί θα διευκολύνει όλους τους επίδοξους καταπατητές και θα οδηγήσει σε πλήρη τσιμεντοποίηση και οικοπεδοποίηση της περιοχής κάτωθεν της Αττικής Οδού. Η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας αποδεικνύει ότι «αθώες» παρεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις οδηγούν νομοτελειακά σε πλήρη αφανισμό του δάσους.

Το μέλλον του Χολαργού και της ευρύτερης περιοχής είναι ο Υμηττός. Υπό τις παρούσες συνθήκες οικολογικής επιβάρυνσης κάθε οικιστική δραστηριότητα στη περιοχή του Δάσους είναι ανεπίτρεπτη.

Πιστεύω αντίθετα ότι θα πρέπει να επιβάλουμε την πλήρη απομάκρυνση των παράνομων εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ και ταυτόχρονα να προβούμε σε πλήρη αναδάσωση της περιοχής χωρίς εξαιρέσεις.

Η απομάκρυνση των παράνομων εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ είναι εφικτή όπως αποδεικνύει η προ έτους περίπου απομάκρυνση σε μία νύχτα όλων των παράνομων συρματοπλεγμάτων και περιφράξεων που περιβάλλανε το εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας.

Η επιτυχής καθολική αναδάσωση είναι επίσης δυνατή όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ιστορία της περιοχής μας όπου ο φαλακρός από δένδρα μετά την κατοχή Υμηττός μεταβλήθηκε μετά από οργανωμένες ενέργειες των κατοίκων σε ένα καταπράσινο δάσος.

Αν και διαφωνώ με την συγκεκριμένη πρότασή σας χαίρομαι που έχετε δημιουργήσει μια δυναμική και ανεξάρτητη ομάδα νέων ανθρώπων και αισιοδοξώ γιατί πιστεύω ότι με τις παρεμβάσεις και την συμμετοχή σας στα τοπικά δρώμενα θα αλλάξει προς το καλύτερο η πορεία και το μέλλον του τόπου μας.

Γιάννης Κεχρής
Γενικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Χολαργού

Δημήτρης Παπαδόπουλος είπε...

Ωραία όλα αυτά κύριε Κεχρή και συμφωνούμε απόλυτα. Εννοείται πως ο Υμηττός πρέπει να προσεχθεί ως κόρη οφθαλμού από εδώ και στο εξής.
Δύο ερωτήματα όμως.

1) Γιατί δεν έχετε καθαρίσει ακόμα πλήρως από τα καμένα δέντρα την πληγείσα περιοχή του Κορακοβουνίου, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους και στο σημείο αυτό μία οργανωμένη τεράστια αναδάσωση;

2) Με το να είμαστε αρνητικοί για κάτι από την αρχή, δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε τίποτα. Ναι, η πρόταση αυτή του ΤΟΣΥΝ το ξέρουμε ότι συζητιέται κατά καιρούς. Ε, και; Τι ουσιαστικό έχετε κάνει μέχρι τώρα για το συγκεκριμένο θέμα; Τίποτα! Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς προσωπικά, αλλά σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

Αφήστε λοιπόν κύριε Κεχρή τις άμεσες αρνήσεις (τι περίεργο για δημοτικό σύμβουλο...) και τις εκτυπώσεις ανούσιων για το κοινό όφελος ενημερωτικών φυλλαδίων των ΚΑΠΗ και κοιτάξτε πώς θα επηρεάσετε και εσείς θετικά για την δημιουργία επιτέλους ενός ανοιχτού θεάτρου και στην πόλη μας.

ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ...